ZŠ a MŠ Olbramovice
okres Benešov
Olbramovice Ves 4
259 01 Olbramovice
IČ: 71001174
Pro využitelnost bílkovin je vhodná kombinace luštěnina + obilovina. Nevhodné je podávat luštěniny s živočišnou bílkovinou jako je maso, uzenina, uzené.
Pokud možno nepodávat ani s vejci = horší stravitelnost + nadbytek bílkovin u dětí.
Nepodávat žádné uzeniny a paštiky
Zdroj: www.izzs.cz, www.skutecnezdravaskola.cz
V předškolním a školním věku se vytvářejí stravovací návyky, které mají rozhodující vliv na dospělého člověka. Z tohoto důvodu je školní stravování považováno za významný výukový prostředek, a proto je i státem dotován (znamená to, že cenu oběda, kterou zaplatíte, také projíte).
Dítě je závislé na tom, jakou dostane výživu. Zlozvyk u školních dětí je vynechávání snídaně (spěchají - mají málo tekutin, což se projevuje únavou, nepozorností ve škole, bolestí hlavy). V případě dlouhodobějšího nedostatku tekutin může dojít i k onemocnění ledvin. Zavedením správného pitného režimu můžeme těmto rizikům předejít. Příjem tekutin by měl být rozdělený rovnoměrně do menších dávek během celého dne. Napít bychom se měli ještě před tím, než pocítíme žízeň. Dbáme na to, aby děti měly možnost napít se kdykoli během dne vody, čaje, mléka, kakaa, ovocné nebo zeleninové šťávy.
Od 6 do 12 let se jedná o období pozvolného růstu. Energická potřeba organismu je 7 500 kJ–8 340 kJ (1800–2000 kcal). Nedostatek nebo nadbytek energie se může projevit špatným stavem výživy nebo obezitou. Významnou úlohu má zdravotní stav a pohybová aktivita dítěte. Zdrojem energie jsou sacharidy. Sacharidy tvoří nejvýznamnější část naší stravy. Hojně jsou obsaženy v obilovinách, luštěninách a zelenině. Se sacharidy souvisí další složka naší potravy – vláknina. Vláknina vyskytující se především v ovoci a zelenině pomáhá snížit hladinu cholesterolu. Vláknina v celozrnných potravinách zvětšuje objem tráveniny a tak podporuje správnou činnost střeva a brání zácpě. Konzumace potravin bohatých na vlákninu musí být nezbytně doprovázena dostatečným přísunem tekutin, jinak dochází k pocitu těžkosti a k zácpě. Další složkou naší potravy jsou tuky. Tuky jsou v naší výživě nepostradatelné v odpovídajícím množství a kvalitě. Slouží jako zásobárna energie. Vitamíny a minerální látky nepřinášejí tělu žádnou energii, ale jsou nenahraditelné, např.:
Mohlo by Vás zajímat
Kde nás najdete?